Sidor

oktober 28, 2012

Grunden börjar med skor - Brogue och toecapskor...

De senaste 10-15 tjugo åren har jag inte varit alltför överdrivet intresserad av skor, trots att de är bland det viktigaste när det gäller en personlig stil och personligt välbefinnande.

Jag har följt minsta motståndets lag och mest gått i sportskor. Inte för att jag tyckt att det är snyggt, utan mer för att det har varit bekvämt och enkelt. Jag har dock inte köpt vilka färgglade sportskor som helst utan mest satsat på enfärgade skor i brunt, svart eller vitt, utan blaffiga loggor. Sportskor som mer ser ut som vanliga skor.

I våras när jag bestämde mig för att försöka få till en mer personlig stil, var därför skor det första jag tittade på. Skor är ju grunden i en mans garderob, och viktigt är att satsa på randsydda skor av kvalitet. De håller och får en vacker patina med åren och kan sulas om när behovet uppkommer.

I min ungdom gillade jag och hade jag en förkärlek för brogues och toecapskor, och den förkärleken fick styra mitt nutida skoval. Jag köpte därför via nätet 3 par skor från England vid vårens utförsäljning av förra säsongens vinterskor. Fördelen med att satsa på klassiska modeller och inte de senaste modeskorna, är att de är alltid är aktuella och fungerar i alla sammanhang. Man kan därför göra bra klipp vid säsongsutförsäljningarna.

Skorna jag köpte var ett par bordeauxfärgade broguekängor från H by Hudson, ett par oxblodsfärgade Chaplin toecapskor från Swear och ett par bruna panelkängor i mocca från One True Saxon. Skorna är i nyanser som passar till det mesta. Allt ifrån jeans, över chinos till mer uppklädda plagg. Eftersom säsongen var slut då jag köpte dessa skor så hamnade kängorna i garderoben, men Swearskorna och moccakängorna blev använda i varierande grad.

Inget av paren var förslitna eller tåpolerade (burnished) som är så populärt nu för tiden. Det är ju bara skruvat och ser konstlat ut.
Jag vill slita mina skor själv så att de får en naturlig patina, och skulle aldrig ens reflektera över att köpa skor som behandlats för att se slitna ut redan vid tillverkningen.

Det jag saknar för tillfället är ett par ljusare bruna lågskor i brogue och ett par snygga svarta skor för när jag vill vara uppklädd. Så det är nästa förvärv som jag har lagt in på min inköpslista.

Jag har tittat på broguealternativ från Loake, C & J, Tricker m.fl., men har ingen brådska då de är för nästa vår. Tiger of Sweden har en väldigt snygg "Tan Clive Brogue", som emellertid omgående faller bort då de är förblankade (pre-burnished) i tåpartiet.

De svarta mer eleganta skorna kommer nog inte att få så frekvent användning, då jag föredrar en ledigare, bekvämare och mer nerklädd klädsel.
Jag försöker att undvika uppklädda tillställningar om jag kan, men ibland går det helt enkelt inte att komma undan. Då gäller det att ha en relevanta plagg och skor på lager, som man kan ta till för att följa konventionen.

Panelkängorna tog jag i dag fram från sin sommarförvaring i en varm garderob, och nu behövs det lite allmän skovård innan de kan börja användas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar