Sidor

februari 10, 2014

Hög midja på herrbyxor. Her, Spike Jonze, Joaquin Phoenix & Casey Storm pekar i en ny riktning...

En intressant aspekt för stilnördar i Spike Jonze’s nya film Her, är inte främst den avsevärt inåtvända huvudkaraktären Theodore Twombly (som spelas av Joaquin Phoenix), inte heller Scarlett Johansson’s datakaraktär. Faktum är att det som verkligen märks inte är någon av karaktärerna, utan ett par byxor. När trailern för Her släpptes för ett tag sedan, så pratades det redan om Phoenix’s byxor med hög midja, men jag tror inte någon var riktigt beredd på den navelhöga midjan som byxorna bjöd på. I det närmaste varenda publikation från Esquire till Entertainment Weekly, till The Guardian och ända till The Today Show tog upp kostymdesignern Casey Storms beslut att klä hela den manliga delen av ensemblen i navelhöga byxor.

Vid ett första påseende verkar byxvalet litet underligt med tanke på att hög midja på herrbyxor varit på stadig nedgång sedan mitten på 1900-talet, och de flesta byxor till salu idag är designade för att sitta på höfterna, en bra bit nedanför den "naturliga midjan". Förklaringen till valet kanske ligger i att den här framtidsbaserade filmen i stället för att satsa på futuristiskt inspirerade kläder i löjliga former och absurda silhuetter som många filmmakare väljer för detta ämne, istället valt att satsa på en mer klassisk klädstil och modets cykliska natur. Storm vet att modet går runt och förr eller senare återkommer tidigare klädstilar. Att den höga midjan i detta fall är tillbaka är lite annorlunda för dagens stil, men ändå inte alltför främmande för att störa.

En annan orsak till valet är väl att det hela inte längre är så nytt och annorlunda som det kanske skulle varit för fem år sedan. Med den senaste tidens ökande intresse av skräddarsydda och måttbeställda kläder hos användare och tillverkare så har midjan sakta men säkert vandrat norröver igen. Den sega myten att en lägre byxa är en bekvämare byxa som ger en bättre känsla har i det närmaste punkterats tack vare att de som tillverkar skräddarsytt och måttbeställt, arbetat för att den höga midjan skall komma tillbaka. Varför kanske du undrar? Det är så enkelt som att en högre midja på byxor är mer bekvämt på alla sätt. Det är av denna anledning som t.ex. den ansedda byxtillverkaren Salvatore Ambrosi, och butiker som The Armoury föredrar denna högre hållning. Vissa säger då att höjningen av midjan endast kommer dom till del som har turen att ha råd med måttbeställt, men genom att Storm och Jonze har flaggat för en höjning så kommer det snart nog alla och envar till godo. Textilindustrin är känslig för vindkantringar. Jonze säger t.ex "det känns bra, nästan som att bli kramad", och om det inte är en glödande rekommendation, så vet jag inte vad som är det.

Som avslutning en bild om hur det kunde se ut på tiden det begav sig.

1 kommentar:

  1. Hoppas du hittar några snygga brallor med hög midja till dig själv ; )

    SvaraRadera