Sidor

januari 17, 2013

Gamla militära vintageur - Klassisk stil runt handleden...

Jag har alltid varit smått intresserad av gamla snygga armbandsur, på samma sätt som med äldre snygga sportbilar och klassiska elgitarrer från 50 och 60-talet m.m. Jag har tyckt om att informera mig om dom, skaffa böcker, läsa, kolla in bilder samt testa (om möjligt). Det senaste året har detta intresse koncentrerats på ur av militär typ, helst då gamla / vintageklockor från förra seklet. Armbandsur med patina, karaktär, historia och stil. Fördelen med dessa klockor är att de fortfarande går att införskaffa till hyfsat överkomliga priser. För att tillfredställa det manliga behovet av att samla på saker (om det inte brutit ut, så finns det latent i alla män), så är dessa ur ett utmärkt alternativ.

Det som attraherar mig mest är deras enkla funktionella robusta design, det mindre formatet och den fantastiska mekaniken som får dom att ticka. Dom kanske inte är lika exakta som nutida elektroniska quartsklockor (inget ont om dessa som tidsmätare), men är inte heller lika själs / karaktärsbefriade. Att det dessutom i klockvärlden sker en återgång till mindre klockor med mer minimalistisk och funktionell design gör att de passar perfekt för dagens stil och män. Då de dessutom behåller sitt värde (som även förmodligen stiger) i jämförelse med moderna, blaffiga, sportklockor med knapphysteri, är en ytterligare bonus att beakta.

Innan man ger sig i kast med att köpa sin första äldre militära klocka, gäller det att lära sig en del och gärna ta hjälp av någon med mer kunskap i ämnet. Det förekommer nämligen en ansenlig mängd förfalskningar på marknaden, på eBay och även på klockforum och hos handlare. Priserna börjar runt 2000:- för en klocka i bra skick, och stiger sedan upp till hundratusentals kronor för ovanligare modeller från prestigetillverkare. Det går även att hitta ur till lägre priser om man köper från t.ex. Ukraina, men då blir det mer ett lotteri angående äktheten / förfalskning.

Jag har några personliga favoriter som jag är intresserad av och gärna skulle satsa på (tyvärr till högre priser), så det blir till att bita i det sura äpplet och börja med något mer överkomligt. Jag får nog även stryka att gå på en kronograf, och i stället satsa på en vanlig klocka i bra skick.
De tre förstafovoriterna är utan tvekan Lemania, Hanhart och Tutima. Varför förstår du nog när du ser bilderna, de är robusta militära klockor med vacker design, exellent mekanisk funktion, och från klassiska tillverkare.

Bilden överst är på en WW2 Lemania och över till höger på en Tutima från 1941. 

Uppföljning följer.

Hanhart Kronograf 1957 - Steve McQueen modellen
Hanhart Kronograf 1942
Hanhart Kronograf 1953

Hanhart Kronograf 1941
Hanhart Kronograf 1940-talet
Lemania Kronograf - Ålder ?
Lemania Kronograf - 1950-talet från Svenska Flygvapnet
Lemania Wakmann Kronograf 1940s
Lemania Kronograf - Ålder ?
Tutima Kronograf 1943

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar