Sidor

december 15, 2013

Snyggt och prisvärt loppisfynd. Faconnables ulljacka med rätt stil och uttryck...

Var på loppis i går på Erikshjälpen och hittade en verkligt snygg jacka i diskret "windowpane" ulltyg till det facila priset av 125:-. Jackan är väldigt välsydd med många snygga detaljer och med dekorativa skinninslag på t.ex. krage, knäppning och fickor.
Den har många fickor på in och utsidan, sitter väldigt bra, är skön att bära och har ett omisskännligt militärstuk som jag gillar. Precis vad jag är ute efter när jag frekventerar loppisar, men som sällan korsar min väg.

Uppriktigt sagt förstår jag inte hur någon kan lämna in en så snygg, modern och obetydligt använd jacka till loppis, men det är verkligen bara att tacka, ta emot och öppna plånboken. Det är onekligen bra att den kommer till ytterligare användning och får ett förlängt liv. För mig kommer den att bli en väldigt uppskattad ägodel under kyligare dagar och passar perfekt för lite lager på lager klädsel.

december 11, 2013

Uppvikta jeans, de olika varianterna på uppvikning...

Uppvikta jeans, eller ouppvikta? Att vika upp jeansen har förekommit lika länge som det har funnits jeans, och varje tidsperiod har haft sina varianter av uppvikningar. På 50 och 60-talet var det ett avslappat enkelt uppvik som dominerade, medan det på 80 och 90-talet var ett tightare uppvik i flera lager. Idag så förekommer alla varianter från en litet hippare upprullning till ett mer strikt manchettuppvik. Hur du viker/rullar säger en hel del om din stil och attityd.

1 - Det enkla uppviket.
Attityd: Du vill ha det enkelt men ändå lite sofistikerat, eller så vill du visa att du är en jeanskonnäsör med stadkant av raw/selvedge denim.
Hur: Vik bara upp jeansen. Uppvikningen kan variera från 1 cm upp till 5 cm.

2 - Brett dubbelt uppvik.
Attityd: Du är ganska avslappad och kanske lite ruffig. Eller så bryr du dig inte om att få dina jeans fållade.
Hur: Vik bara upp jeansen två gånger, För fingret runt i vikningen för att skapa en skarp vikkant.

3 - Upprullningen
Attityd: Du är modern och lite hipp. Eller så vill du dra uppmärksamheten till dina anklar.
Hur: Gör ett dubbelt (eller trippelt) uppvik på ca 4 cm, tryck sedan ned och ihop det hela för att få det lite ojämt. Se till att det är oregelbundet och med en del av vikningen vikt över sig självt

4 - Smalt dubbelt uppvik
Attityd: Du föredrar en skräddad mer traditionell look. Eller så anser du att det är det enda som funkar med smalare jeans.
Hur: Lika som för brett dubbelt uppvik, men vikningen skall vara mellan 2,5 till 4 cm.

december 09, 2013

Kepsens återkomst i herrmodet, efter lång ökenvandring...

Kepsen har gjort en stark comeback de senaste åren efter att varit borta i 30-40 år.

Det som är mest efterfrågat under hösten är kepsar av newsboymodell, och en bidragande orsak till detta intresse är ligger i succen för den nya BBC-serien Peaky Blinders som utspelas i Birmingham i början av förra seklet. Tyvärr så är det inte så lätt att hitta ett bra sortiment av kepsar i svenska butiker, så i det fallet är det Internet som gäller för mig. Ett bra ställe på nätet för sådana inköp är Village Hats,  som har ett stort utbud, bra priser och snabba leveranser. De satsar dessutom på ett bra sortiment av kepsar i naturmaterial som ull och bomull, något som är ett krav för att jag skall öppna plånboken.


december 07, 2013

En vintagejacka framplockad från vinterförvaring, Smålandsjackan i getskinn...

Nu när vintern är här så har en gammal vintagefavorit plockats fram från sin källarförvaringen för att åter göra tjänst. Jackan är naturligtvis ett loppisfynd, och en liknande hade både min morfar och pappa när jag var ung och grön. Jag har ett par bilder på dom båda när de bär sina jackor och jag har jämfört deras jackor med min jacka för att se om det är samma märke. Det är svårt att avgöra då snarlika modeller tillverkades av flera olika tillverkare i Sverige.

Jag tog fram jackan redan innan den senaste stormen, men som alltid behöver saker och ting åtgärdas innan de kan användas. I fallet med Smålandsjackan så var det fråga om lite inoljning och byte av knappar då de skinnklädda knapparna var helt utslitna och en knapp saknades. Inoljningen skedde med 2 delar olivolja och 1 del vitvinsvinäger (klassiskt hemmarecept). Det går enklast om skinnet är lite varmt efter att t.ex. hängt i solen en stund, men då varmt solsken är ganska obefintligt den här tiden på året så blev det i stället fruns hårtork som fick göra tjänst. Det bästa är att dela upp jackan i passande delar och jobba med en del i taget. Ryggen i fyra delar och för ärmarna fram och baksida etc. Därefter skall den hänga luftigt något dygn innan den kan börja användas. Kuren gör underverk för skinn som hängt ett tag och torkat ut.

I alla händelser står nu jackan pall för allt vintern har att komma med. Att den dessutom är klassiskt snygg (i mina ögon) och ett praktiskt plagg som passar ihop med det mesta som jeans, cargobyxor i grov canvas, manchesterbyxor,  boots, brogueskor m.m. är utan tvekan grädds på moset. Jag förstår min morfar och min pappa som även dom hade jackan som en personlig favorit.

Nelson Rolihlahla Mandela 1918 - 2013